Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » 2008 - et forsinket tilbageblik på et forjaget år
Opret egen blog | Næste blog »

2008 - et forsinket tilbageblik på et forjaget år

8. Jan 2009 20:39, Søren Langelund

Året i retrospekt: At der skulle gå en hel uge af det nye år, før jeg på skrift fik tid til at se tilbage på det gamle år, siger måske en del om, hvad det Herrens år 2008 først og fremmest vil blive arkiveret under i min bevidsthed: Damp under kedlerne. Der skete rigtigt, rigtigt meget – heldigvis mest af det gode – og det har nok også kunnet mærkes her på bloggen, hvor frekvensen af indlæg har været stærkt nedadgående. Ikke fordi jeg har mistet lysten eller er blevet hægtet af idestrømmen, men simpelt hen fordi tiden har været knap. Lad mig forsøge at opveje lidt for dét på de følgende - forhåbentligt indholdsrige - linjer.

2008 var året, hvor jeg blev (endnu mere) småborgelig og - aargh! - voksen. Foruden at købe lækker lejlighed med alt hvad det medfører af afdrag, lån og papirnusseri, blev jeg fastansat som on air-redaktør på TV 2 NEWS - og begge dele er jeg stadig mere end almindeligt tilfreds med. For nu at sige det mildt. Tilfreds er der også flere og flere seere, der er med NEWS, og 2008 var året, hvor vi for alvor fik det folkelige gennembrud. Vi slog seerrekord gang på gang, og fik i årets sidste uge små 1,6 mio. seere, som i snit så med i små 40 minutter. Det kan vi naturligvis ikke få armene ned over, og det kan da ikke undgå at motivere, når man husker på, at kun ca. 40% af befolkningen kan tage kanalen og vi stadig - trods alt - kun har to år på bagen.

De gode seertal har naturligvis også sit ophav i en masse gode historier i årets løb - fra pludselige begivenheder som det tragiske flystyrt i Madrid til rullende historier som urolighederne i de danske gader i foråret og finanskrisen, der på alle måder satte dagsordenen i efteråret. Ligesom markante hovedpersoner fra Stein Bagger til Barack Obama på forskellige måder gjorde året fascinerende. På TV 2 som hele kippede vi med flaget over 20 års-jubilæet og en vigtig sejr ved EF-retten, selvom der først på året måtte gennemføres en vederstyggelig fyringsrunde og der også i 2009 venter adskillige økonomiske udfordringer. For nu at sige det mildt :). Men jeg tror, vi også i år klarer skærerne - måske fordi jeg ser verden igennem de positive NEWS-briller (vi har seertilstrøm, giver overskud m.v.), måske fordi jeg altid er ukuelig optimist til den bitre ende og har svært ved at forestille mig et medielandskab uden TV 2.

For lige at runde al snakken om TV 2 og arbejde af, så var det også i 2008, at jeg fik mit livs vel nok største enkeltudfordring, da jeg var blandt hovedarkitekterne til det kongelige bryllup mellem Prins Joachim og (den nuværende) Prinsesse Marie. Sjældent har jeg prøvet noget så uoverskueligt, hårdt og sjovt, og når man til daglig på NEWS normalt beskæftiger sig med en masse forskellige historier fra dag til dag, var det en udsøgt fornøjelse at få lov til at deltage i (for TV 2) årets største enkeltproduktion, hvor alt skyts skulle fyres af på én gang.

Måske jeg gav den så meget gas, at kroppen i et kort øjeblik sagde fra og gav mig et lille, uskyldigt blackout i sensommeren. Foruden en masse unødvendig sympati førte dette dog med sig, at jeg i dag er i mit livs form. Jeg tvang mig selv til at dyrke motion for at få tankerne lidt væk fra jobbet, og nu er det noget, jeg slet ikke ville kunne undvære fra min hverdag igen. Der skal simpelthen løbes en god rask tur mindst hver anden dag, og fitness-centret bliver besøgt oftere og oftere for at prøve kræfter med den dog knapt så tilfredsstillende muskeltræning. Jeg har aldrig rigtigt forstået dem, der mente de kunne blive både høje og afhængige af motion - indtil nu. Alting synes simpelt hen at gå op i en højere enhed, når man suser afsted langs vandkanten med det stjerneklare mørke over sig og den friske vind lige i synet.

Meget af 2008 blev dog trods alt spenderet indedørs. Foran tv-et og Mac'en var jeg eksempelvis ualmindeligt fascineret af Batman - såvel tv-serien fra 60erne som en af årets bedste film, The Dark Knight. Et par bøger blev det også til - ikke mindst Peter Øvig Knudsens eminente Blekingegadebande-murstensromaner og Alice Sebolds på én gang fortryllende og hjerteskærende The Lovely Bones. Foran tv'et gik jeg amok over de danske herrers EM-guld (det skuffende OL har jeg forlængst fortrængt) og slappede af til NFL, mens jeg tog afsked med hovedkanalernes primetime-flader og hurtigt forsøgte at undvige X Factor-hypen.

At folk gik bagover af begejstring over storfilmen Flammen og Citronen, forstod jeg heller ikke - selvom jeg havde fornøjelsen af at interviewe den sympatiske og talentfulde instruktør bag; Ole Christian Madsen. Jeg kunne til gengæld godt forstå hypen omkring marsklandswestern'en Frygtelig Lykkelig. Ikke mindst fordi min lillebror spillede med :). Nu hvor jeg er ved familiepraleriet, så fangede min papfar en rekordstor fisk - og min storebror fik en ny kæreste på krogen!

Sidst men ikke mindst fik jeg i 2008 verden at se i et helt nyt perspektiv. Dels fordi jeg for første gang i en årrække for alvor bevægede mig udenfor Danmarks grænser, men ikke mindst fordi jeg fik en skøn laseroperation, der forbedrede mit syn og gjorde mig uafhængig af irriterende briller og/eller kontaktlinser. Hvorvidt 2009 ændrer mit syn på livet, verden eller noget andet grundvoldsrystende, kan kun fremtiden vise. Umiddelbart vil det ikke gøre mig noget, hvis der ikke sker helt så meget som i 2008, men et par nytårsforsætter skal der dog til.

Først og fremmest vil jeg i 2009 således give pokker i finanskrise og fornuft i det hele taget, og så ellers bare slå mig løs. Og nå ja, se flere film... og måske forsøge at starte på mit studiets overbygning... og få mere ansvar på NEWS.. og rejse mere til udlandet... og komme i endnu bedre form... aargh - streessss (and I love it :))... godt nytår!

(P.s.: For et retrospektivt kig på året der gik hvad angår film og musik generelt, henviser jeg til de to forrige indlæg her på bloggen. Ydermere fik jeg i 2008 også rangeret de bedste film for hvert af de sidste ti år og kåret de sidste 10 års 30 bedste danske film).


Introduktion

    28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv