Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Da fællessangen ebbede ud
Opret egen blog | Næste blog »

Da fællessangen ebbede ud

11. May 2007 15:49, Søren Langelund

 (Øst-)Europæisk Melodi Grand Prix: I morgen sendes finalen i det 52. europæiske Melodi Grand Prix direkte til hundredvis af millioner af seere, men for første gang i min levetid bliver det uden mig foran tv'et.

En af medielandskabets største europæiske kulturinstitutioner spillede i gårsdagens semifinale nemlig ultimativt fallit. Den europæiske fællessang, som blev stablet på benene i 1950erne for at dulme mange af 2. verdenskrigs sår, synes fuldstændigt at have tabt melodien.

Nej, dette er ikke kun en bitter kritik af et show, jeg har elsket i årevis, men som i går ikke lod det ellers fint fremførte danske nummer Drama Queen gå videre til finalen. Det er en erkendelse som har været på vej i årevis, men efter i aftes ikke længere kan undviges. For aldrig har jeg oplevet et mere substansløst grandprix med den ene elendige sang og pinlige optræden efter den anden. Aldrig har konkurrencen været så meget overfladisk glitterpapir og afklædte blondiner, og så lidt sang og musik, som i går.

Nej, det kræver ikke just konservatorieuddannelse for at placere grandprix-musik i den særdeles mainstream-orienterede og letsindige popgenre, hvor den altid har hørt hjemme, men i går blev selv den tidstypiske æstetiserede substansløshed og uforbeholdne glæde, som vi grandprix-fans normalt har kunnet bruge som undskyldninger for at se showet, kørt agterud til fordel for en smagløs østeuropæisk musikmafia. Samtlige de ti lande som gik videre til finalen var nemlig fra Østeuropa, hvilket var skandaløst, da disse landes sange med én undtagelse var både decideret forfærdelige og underminerende for showets fælleseuropæiske fundament.

Øst-tendensen har været undervejs de senere år, men aldrig har det været udstillet så meget som i aftes, hvor hæderlige sange som det norske, hollandske og islandske bidrag - forduen det danske - blev skammeligt forbigået. Der var også adskillige buh-råb fra salen, da de overgearede værter forsøgte at sprede glæde med opremsningen af de ti upopulære finalister, og efterfølgende var der mere end almindelig vrede og harme at spore blandt både deltagerne og de forskellige landets deligationer. Fuldt forståeligt!

Forhåbentligt kan alle nu se, at reglerne må og skal laves om efter tilstrømningen af de mange nye lande de senere år. Siden murens fald og krigen på Balkan er showet blev udvidet fra 22 deltagere i 1990 til 42 i 2007, og når en stor del kommer fra det samme område og kun stemmer på hinanden, bør de enten udelukkes, gives deres eget program eller - optimalt - have mindre indflydelse på den endelige afgørelse. Hvad der før hed Jugoslavien er nu 6-7 forskellige MGP-lande, og selvfølgelig stemmer de på hinanden. Ligesom Danmark ville gøre, hvis Jylland, Fyn, Sjælland, Bornholm m.v. stillede op individuelt.

Hvad der startede som en fælleseuropæisk musikalsk fredsalliance er altså blevet for regionalt centreret og kunstnerisk ufokuseret, og jeg nægter personligt at se et ellers storslået show, når det har så få gode sange og repræsentanter fra mit geografiske eller smagsmæssige område. MGP har aldrig været ment som et musikalsk foregangsshow, selvom stjerner som ABBA og Celine Dion har meget at takke det for, men dets harmløse pop har været vedkommende, flot, spændende og ikke mindst underholdende præsenteret, hvis man ikke tog det alt for seriøst. Dét er desværre alt sammen pist væk nu, i hvert fald ud fra gårsdagens show at bedømme.


Introduktion

    28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv

Relaterede