Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Et øjeblik, en film (vol. 3)
Opret egen blog | Næste blog »

Et øjeblik, en film (vol. 3)

25. Mar 2008 22:43, Søren Langelund

American Beauty (Mendes, 1999): En af livets største glæder er at genopdage et mesterværk, man af en eller anden grund havde glemt eksisterede. Forleden tændte jeg for TV 2 FILM en sen aftentime, og et par timer senere lovede jeg mig selv, at jeg fremover for altid vil erinde, hvor fremragende American Beauty reelt er. Hver eneste skarpe indstilling sidder i skabet, skuespillet er uovertruffent, manuskriptet drønintelligent, musikken er jagende og symbolikken slående.

Jeg alt fra skraldgrinte til smågræd, inden rulleteksterne tilsat Elliott Smiths Beatles-cover Because satte ind, og var jeg nogensinde i tvivl, så er jeg det bestemt ikke længere: American Beauty er en værdig Oscar-vinder (selvom Magnolia var og stadig er 1999's uden sammenligning bedste film)! Den fungerer fremragende i sin helhed, men måske alligevel endda allerbedst i enkeltscenerne, hvor de forskellige optrins komiske, knivskarpe og bittersøde dissektion af forstadens ensomhed og livets sande skønhed træder frem.

Mit personlige favorit er den nu ikonografiske drømmesekvens afbilledet oven for, hvor den fortabte pater familias Lester Burnham i form af Kevin Spacey fantaserer om Mena Suvaris promiskuøse teenage-cheerleader, hvis blonde lokker og nøgne hud kun er omgivet af de rødeste, mest frodige rosenblade. Thomas Newmans musik og Conrad L. Halls hypnotiske kameraføring kombineret med skuespillernes indleven er med til kreere et af de uudslettelige øjeblikke, hvor den perfekte kombination af lyd, billede og stemning skaber noget større end ord og bryder grænsen til det ubeskrivelige.

True beauty, if I've ever seen it!..  


Introduktion

    28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv

Relaterede