Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Finanskrisens konsekvenser
Opret egen blog | Næste blog »

Finanskrisens konsekvenser

10. Oct 2008 16:17, Søren Langelund

Panik?: Solen skinner ind af mit vindue, men i horisonten trækker mørke skyer op. Måske det er de samme skyer, som statsministeren forleden under Folketingets åbningstale nævnte. Dem som er på vej ind over Danmarks økonomi, altså. Nogle af os vil måske mene, at skyerne allerede er her i form af den internationale finanskrise. En krise, der i uge/månedsvis har fået aktierne til at styrtdykke, bankerne til at falde til jorden som vingeskudte fugle, og i det hele taget godt og grundigt smidt sand i hele det finansielle maskineri. Ja, forleden blev Island sågar sat til salg på eBay!

Personligt er jeg af den overbevisning, at markedet som udgangspunkt bedst regulerer sig selv, og hvad der ikke kan stå, må falde - f.eks. insolvente, usunde virksomheder. Men det er klart, at noget skal gøres, når spekulanter og for overmodige finansfolk indirekte tørrer deres miserer af på helt almindelige mennesker. Men jeg tror langt fra, at man igennem diverse hjælpepakker uden videre kan få kurverne væk fra de røde felter igen. Vi står i en global stagnation samt en national udfordring med at finde tilstrækkelig med (kvalificeret!) arbejdskraft, og de senere års gyldne tider venter næppe igen på denne side af årtiet.

Mindre kan dog også gøre det, og det ligger jo i konjunkturernes naturlov, at de går op og ned. For mig personligt er jeg mest interesseret i bankernes og kronens tilstand. Nærmere betegnet renten. Da jeg købte lejlighed i juni var det nemlig med et Flexlån, så naturligvis kunne jeg sove roligere om natten end pt. Ifølge mine beregninger har jeg dog truffet det rette valg dengang, for det havde på trods af de senere måneders rentestigninger stadig været dyrere for mig at vælge fastforrentet lån dengang, som det ser ud nu.

I dag fik jeg sågar et brev fra Totalkredit, hvor det pt. anslås, at den kommende rente for 2009 (der skal forhandles i starten af december) bliver LAVERE end den, jeg betaler nu(!). Det ved jeg ikke, om jeg helt tør tro på, men man har vel lov at håbe? Lige meget hvad går jeg ikke i panik, og jeg er overbevist om, at renten må og skal ned - hvis ikke andet, så på lang sigt - hvis der skal sparkes gang i hjulene igen.

På NEWS har finanskrisen ikke overraskende været den helt store historie den senere tid. Det er på én gang en god og svær historie at dække, fordi den har så uendeligt mange mulige vinkler. Der er det politiske aspekt (what to do now?), det nationale vs det internationale (skal vi fokusere nært på hr. og fru Danmarks problemer eller mere rette blikket mod, hvor det i virkeligheden mest sker - altså USA, Island Asien m.v.?), eller den lidt mere nørdede hardcore finans-tilgang (hvordan kom vi hertil, hvad betyder krisen egentlig, hvad gør de forskellige sektorer galt/rigtigt for tiden, erhvervslivet bløder etc.) bare for at nævne nogle muligheder.

Vi har forsøgt at gøre det så godt, vi kunne, og personligt synes jeg, vi har været specielt stærke til konstant at tage temperaturen på krisen nu og her. Hvor er status lige nu, nationalt såvel som internationalt, med kurserne såvel som boligpriserne, beslutningsprocesserne fra politisk hold m.v. Specielt søndag aften var uovertruffen, da vi som det første medie breakede historien om den danske hjælpepakke. Præcist så sent, at TV-Avisen knapt nåede at nævne det. Det blev en aften med et hav af gæster, udvikling, spekulation og dynamik - ja selv Berlingske Tidende og Politiken roste os efterfølgende.

Efter stor breaking og ingen pauser i to-tre timer gik vi direkte på regeringens pressemøde ved midnatstid - et møde som med Lars Løkkes ord blev holdt så sent og ikke dagen efter, fordi vi havde opsnappet historien. Herefter fulgte solointerviews med Løkke, Espersen m.fl. og en sluttelig opsummering i studiet frem til kl. 1:30-stykker. En søndag som om eftermiddagen også havde budt på en lønkommission var i sandhed blevet et fabelagtigt NEWS-døgn. Derfor morer vi os dog ikke over andres ulykker, og finanskrisen gør også ondt på mange af mine kolleger, der har investeret i aktier m.v. Ydermere lever vi jo af reklamer, som for tiden ikke står øverst på mange virksomheders to-do-lister, så både privat og professionelt håber jeg, at de mørke skyer trods alt snart fortrækker igen til fordel for solen.

Og hvilken bedre måde at lokke den til end via humor? Derfor synes jeg lige, jeg ville dele en ...interessant udregning, jeg læste på Facebook tidligere i dag :-)... 

"Hvis du havde købt for 10.000 kr aktier i Roskilde Bank for et år siden, ville du have 64 kr. i dag. Hvis du havde købt for 10.000 kr aktier i Bonusbanken for et år siden, ville du have 206 kr. i dag. Hvis du havde købt for 10.000 kr. aktier i Nanocover for et år siden, ville du have 791 kr i dag. Hvis du derimod havde brugt de 10.000 kr. på at købe billige øl og drukket dem (2.667 stk. Dansk Pilsner købt i Fakta), ville du kunne få 4.666 kr. for de tomme flasker og kasser idag. Skål og god weekend".

Kommentarer

 1. John Houbo Pedersen
  2. Apr 2009 08:40
  1

  Det er på tide man stifter et parti IKROIR ( I kan rende os i røven) som modtræk til alle økonomiske experter.
  Med venlig Hilsen!

 2. coach outlet
  6. Apr 2012 07:42
  2

  Designs of this season give you the unlimited cool feelings in this cool summer. The new designs of Coach products in the coach outlet enrich our daily life. coach outlet store online are all designed with classic features, which are the perfect combination of fashion and function, so they are your ideal choice to select bags. They can show your elegance definitely. Coach Kristin Leather Tote in Coach Outlet Online is feature with top leather which is durable. Classic color is easy to match any clothes and different with other Coach bags. The bag with a large inside pocket and two outside pockets which are very convenient, you can take this bag in any occasions.

 3. louis vuitton uk
  6. Apr 2012 07:43
  3

  Whatever statement you're looking to make with your replica Authentic louis vuitton uk, we're sure you'll succeed with such a classic, iconic and simple bag. I am so confused that I don,t even know where to buy the Louis Vuitton Handbags. Because I can prefer to chose the fashionable design, favorable price, top service . Don't be stung online. there's no real need to rush Louis Vuitton outlet.If you can't walk into a store in or around your local region, online is your only other real-time alternative.

 4. Michael Kors Outlet
  27. Jul 2012 08:13
  4

  Julen har bragt velsignet bud - ikke mindst når det kommer til top 10-lister. Endelig er det igen blevet tid til at fælde dom og gøre status

 5. Nike Sko
  26. Oct 2012 03:56
  5

  , kan interesserte venner også kjøpes for å starte den offisielle nettbutikk i Ronnie Fieg.


Introduktion

  28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv