Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Linedans på himlens tag
Opret egen blog | Næste blog »

Linedans på himlens tag

15. Jan 2009 12:21, Søren Langelund

Anmeldelse af Man on Wire: Hævet 450 meter over et måbende Manhattan bevægede den unge franskmand Philippe Petit sig i 1974 ud på en line, der i ly af natten var blevet spændt op mellem World Trade Centers to tvillingetårne. Med udførslen af dét, der siden er blevet kaldt ”the artistic crime of the 20th century”, gav Petit pokker i USA’s love såvel som faren ved at udfordre naturens for at udleve en vanvittig drøm, der havde hjemsøgt ham i adskillige år. Denne dedikation til vovemodet og nærmest utopiske omfavnelse af selvrealiseringen er 35 år senere blevet til dokumentarfilmen Man On Wire, som indtager de danske biografer med ikke så få internationale kritikerpriser i bagagen. Fuldt fortjent, vel at mærke.

Det utrolige og umulige
Enhver indledende skeptisk omkring hvorvidt en film om en tosset fransk linedanser kan fængsle i halvanden time, forsvinder allerede i løbet af den indledende montage. I form af smukt koreograferede, stemningsfulde sorthvide rekonstruktioner og indlevende vidneberetninger fra Petit og hans medkumpaner kastes vi hovedkulds tilbage til 1974 og omfanget af selve aktionen. Måneders forberedelse, som var der tale om et millionkup af Danny Ocean-kaliber, skal til at kulminere. Ængstelsen er på sit højeste, pulsen pumper, og både hos deltagerne og vi tilskuere strejfer tanken om stuntets realiseringsmuligheder hjernebarken ikke så få gange. ”Det kan simpelt hen ikke lade sig gøre… eller kan det?”.

Dokumentar forklædt som thriller
Netop denne fascination af det umulige slipper instruktør James Marsch aldrig grebet om. Hans film er struktureret og klippet som en førsteklasses thriller med perfekt vægtning mellem og kontant opmærksomhed på opbygning, suspense og payoff. Ikke så få forhindringer lægges i vejen for Petit. Særlig opmærksomhed får problemet med at få smuglet over et ton udstyr op i de to tårne og i løbet af få timer forvandle det til en professionel og forholdsvis sikker line. De implicerede slipper heller ikke for at stå ansigt til ansigt med de moralske overvejelser velvidende, at det mindste fejltrin kan resultere i fængselsstraffe - eller værre endnu den visse død.  

De store armbevægelser

I Philippe Petit nyder Marsch godt af en hovedperson mere farverig og passioneret end den gængse fiktionsfilms: Fra hans første stunt på en line mellem tårnene på Notre Dame-kirken i Paris til den kulminerende himmeldans mellem tvillingetårnene i New York har Petit tilskueren i sin hule hånd. Men instruktøren giver også særlingen tilpas med plads bl.a. ved at fravælge en speakerstemme, overforklarende intertitles og lign., så Petit i bogstaveligste forstand kan fortælle sin historie med store armbevægelser. Som var det den mest gysende godnathistorie til sit barnebarn, beretter den stadig sprællevende Petit om sine dumdristige drømme i almindelighed, og fascinationen af World Trade Center som verdens største scene i særdeleshed.

Seeing is believing
Man On Wire gør dig ikke klogere, men vil til gengæld med garanti åbne dine øjne. For sjældent har klicheen "man tror ikke sine egne øjne" været mere rammende. En på én gang original og formularisk kupfilm, hvor målet i stedet for ussel mammon er skønhed og udødelighed. Og en hyldest til det ekstreme vovemod og den indre gavflabs stemme, som så mange af os vælger at fortrænge til fordel for hverdagens rationaler.

Kommentarer

 1. Michael Kors Outlet
  27. Jul 2012 08:07
  1

  Julen har bragt velsignet bud - ikke mindst når det kommer til top 10-lister. Endelig er det igen blevet tid til at fælde dom og gøre status

 2. Nike Free Dame
  27. Oct 2012 04:06
  2

  fodtøj mærke Buttero nylig udgivet de "Farvede Ripple Sole Boat" sko ny farve i


Introduktion

  28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv

Relaterede