Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Mediefænomenet X Factor
Opret egen blog | Næste blog »

Mediefænomenet X Factor

22. Mar 2008 15:59, Søren Langelund

Mediehype frem for talent: I aftes var der semifinale i sangkonkurrencen X Factor, men det ved du jo nok i forvejen, for formodentlig så omkring 2 mio. mennesker med! Det er bestemt imponerende, men gør det talentet større eller for så vidt programmet bedre? Ikke i mine øjne. Jeg kan ikke helt forstå, hvorfor folk falder i svime over dansk tv’s sangkonkurrenceprogram nummer 10.000 - specielt når det (heller ikke denne gang) kommer i nærheden af originalen American Idol. Man har snedigt forsøgt at caste dommerne ud fra den amerikanske skabelon (en sort hitproducer, en afdanket popsangerinde og en kritisk gnavpot), men det er og bliver et billigt kopiprodukt.

Blachman har på trods af sit store ego og vrøvlende pseudo-intellekt ikke bedrevet noget nævneværdigt de sidste 12-13 år, Remee har skrevet et hav af hitsange, men vi mangler stadig at høre noget kunstnerisk interessant fra ham (SOAP-pigerne var vel næppe decideret kunst?), og hvor komisk er det lige, at Lina Rafn skal belære andre om at synge, når selv en fordrukken nordmand kan synge From Paris to Berlin lige så godt som hende? Hvad værre er, at de tre ikke har skyggen af samme fantastiske kemi imellem sig som Idols dommere.

Dommerne er dog – trods alt – mere interessante end selve deltagerne, som jeg slet ikke kan forstå den store hype omkring. Blandt dem, der fik lov til at optræde live, var der flere, der ikke kunne synge rent (at Basim kunne komme så langt er jo decideret beskæmmende for musiksmag i almindelighed!), og selv gårsdagens top tre var langt fra noget særligt eller proppet med potentielle verdensstjerner. De er da fine nok, men skræl mediefacaden og dommernes hule superlativer væk, og vi har reelt med 2½ sangere at gøre, der ikke har en kinamands chance for også at stå distancen på længere sigt.

2½ fordi Martin halvvejs er noget specielt og måske kan udvikle sig i den rigtige retning, hvis ikke han går i Popstars-Jon-fælden. Selv Martin er dog langt fra så god, som han gøres til. Han synger irriterende nasalt, mestrer på ingen måde det engelske sprog, og Lina Rafns kommentar i går om at han synger bedre end selveste Justin Timberlake, er jo decideret lattervækkende. De to tilbageværende piger var også meget pæne og fine i deres sangstemmer, men personlighed eller særkende er der ikke nok af, og sammenlignet med Sanne Salemonsen, Annisette, Anne Linnet, Tina Dickow, Henriette Sennenvaldt m.fl. (for slet ikke at tale om de internationale topsangerinder) er de begge to for kedelige og ansigtsløse.

Tillad mig i den forbindelse at spørge, hvor mange vedvarende stjerner Stjerne For En Aften, Popstars, Scenen er din (og hvad programmerne alle sammen ellers hedder) indtil nu har fostret? Hvor mange af dem sælger den dag i dag stadig tusindvis af albums? Hvor mange af dem vil om bare ét årti være mere end en perifer luftkastel i vores erindring? Ikke rigtigt nogen, så vidt jeg erindrer, selvom Julie Berthelsen vist stadig er et ansigt og en stemme, vi nikker genkendende til. Resten er forsvundet ud i glemslen og skal være glade for at blive hyret til firmafester eller få endnu en omgang 15 minutes of fame i Dansk Melodi Grand Prix.

Selvom X Factor såvel produktionelt som talentmæssigt altså langt fra kan måle sig med American Idol, er programmet som mediefænomen dog stadig interessant. Alle snakker om det – fra folk i køen i Føtex til Smagsdommerne på DR2 - ja, i aftes kørte vi på NEWS sågar historien om, at Martin og Laura såmænd gik i finalen. Men det er jo egentlig også kun på sin plads, for X Factor er for længst blevet større end bare en konkurrerende stations program.

Vi er på fornavn med deltagerne (er der nogen, der ved hvad Martin og co. hedder til efternavn?), og sågar de mere seriøse dagblade og tv-programmer omfavner også hele Danmarks mest eksponerede sangere. De er jo splitsekundets populærkulturelle omdrejningspunkt. Enhver venskabelig samtales epicenter. Derfor ser jeg – og formodentlig mange andre? – med når finalen løber af stablen på næste fredag. For man vil jo ikke kobles af samfundets fælles dagsorden, når finalen dagen efter skal dissekeres og evalueres. Og så overlever vi nok, at vinderen formentlig vil være glemt før den næste Idol-kopi løber af stablen...

Kommentarer

 1. Niels K
  22. Mar 2008 17:06
  1

  Er der andre end mig der krummer tæer ved at konstatere at 2 mill
  mennesker ikke har noget bedre at lave en fredag aften end at se et tomt meningsløst program med nogen talentløse mediaskabte mennesker, der bestcase har samme talent som en våd søndagsberlinger.

 2. Nicki Lolk
  22. Mar 2008 19:04
  2

  Jeg ved ikke, hvordan jeg skal forstå dette indlæg. Forsøger du at spille elitær (=højrøvet, snobbet, 'jeg alene vide') i håb om et eller andet, eller ER du i ramme alvor så stupid - undskyld, elitær - at du mener dette?

  Du nævner selv at 2.000.000 danskere ser X Factor. Det siger jo sådan set det hele. Vi bor i et demokrati, hvor flertallet bestemmer. Flest danskere vælger fredag aften at se X Factor frem for TV 3, Zulu, DK4 og Discovery (nå ja, og TV 2). Desuden er programmet det mest sete i dansk tv i øjeblikket. Dermed er X Factor det bedste tv-program, der findes. Sådan er det bare - flertallet har talt, og det burde du respektere.

  Du kritiserer dommerne. Thomas Blachman har ikke 'bedrevet noget nævneværdigt de sidste 12-13 år'... Næh, og hvad så? Det gør jo ikke manden mindre underholdende?

  Lina Rafn kan ikke synge og har dermed ikke forstand på musik, påstår du. Nej, og filmanmeldere kan ikke finde ud af at lave film. No offence, men sammenligningen er så oplagt.

  Vi mangler at høre noget 'kunstnerisk interessant' fra Remee, skriver du. Hvorfor dog? Manden er kommerciel, og det lægger han ikke skjul på.

  Så får alle deltagerne en omgang. 'Langt fra noget særligt', 'langt fra så god som han gøres til', 'irriterende', 'kedelige og ansigtsløse'. Jamen dog... Så hverken dommerne eller deltagerne er værd at kigge på. Her vil jeg så konkludere, at 2.000.000 danskere hver fredag bruger halvanden time på at kigge på Lise Rønne, der er vært på programmet.

  Kom nu, Søren. Overgiv dig og indse, at du ikke er så liberal, kommerciel og kapitalistisk, som du giver udtryk for til dagligt. Dybest set er du en venstreorienteret wannabe, der hellere end gerne vil leve til dine dages ende af statens kulturstøtte uden at skulle yde noget for det. For så er man da elitær.

 3. Søren Langelund
  22. Mar 2008 19:35
  3

  Øøøh.. ok Nicki :)-- Jeg forstår ikke helt din kritik, men det bunder nok i, at jeg er 1000% uenig i, at flertallet altid har ret. Det synes jeg langt fra. Og hvis du læste mit indlæg, er en af pointerne jo netop, at man ikke behøver at se programmet, fordi det er spækket med talent. Jeg kender flere, der ser det for at være "med på noderne" og/eller for at grine af det.

  Ja, jeg tilhører nok kultureliten, og hvad så? Siden hvornår er det et skældsord? Vi har vel alle vores nørdeområder, og jeg er bare så heldig at få lov til at videregive mine holdninger som filmanmelder. Har du ondt i røven over det eller hvad?

  Mit indlæg er et debatoplæg og et udtryk for MIN mening på MIN blog. Hverken mere eller mindre. Jeg pådutter ikke andre min holdning, men vil så sandelig heller ikke tvinges til at påduttes andres smag, hvorvidt den er dårlig eller god. Det er blot et oplæg til diskussion.

  Hvor fanden er vi henne, hvis man ikke må/skal diskutere et så allestedsværende fænomen? Det skriger da netop på at blive debatteret og disskeret. Men nej, vi kan da også bare ukritisk hoppe med på vognen og fordummes ud i al evighed. Jeg synes faktisk DIN holdning er nærmere kommunisme eller lign., da du vil pådutte alle en fælles doktrin og ikke give plads til den enkelte, frie mening!

  Ja, jeg synes det er problematisk, at to af dommerne skal udtale sig kritisk om musik/sangkvalitet, når de a) ikke kan synge særligt godt eller b) ikke har noget nævneværdigt på CV'et, der kvalificerer sig til netop dette. De er også mindre underholdende, synes jeg, når de ikke har noget at have deres kritik i. Specielt sammenlignet med dommerne fra Idol.

  Øøh - dit argument med at filmanmeldere (måske) ikke kan lave film, og derfor ikke har forstand på film er så langt ude og useriøst, at jeg undrer mig over at høre det fra en så intelligent mand, som dig selv. Jeg har aldrig påstået, at jeg kan lave film, og det har intet med min funktion at gøre. Jeg har andre forudsætninger for at VIDE NOGET om film. Du kan sagtens være klog på et område uden at kunne udføre det i praksis. Hvis man følger dit argument kan Torben Grodal ikke være en egnet filmprofessor, hvis ikke han også selv kan finde ud af at holde kameraet? Siden hvornår er evnen til at fortolke/analysere/perspektive/formidle en film/kunst/ANYTHING afhængig af, at man selv kan praktisere dette?? En politimand kan også godt være god til at analysere et drabssted uden at være drabsmanden selv, lige så vel som du ved, hvad der gør en god tv-vært uden du selv har været det. Det kaldes indsigt/erfaring/studering/fordybelse m.v.! Rafn er bare - i mine øjne - foruden at være kedelig at se på sværere at tage seriøst, da hun foregiver at være en god sanger selv (som man skal have lov til at synes, hun er, naturligvis) og ligesom repræsenterer den enkelte kunstner i panelet, hvor de andre to er "bagmænd". Derfor havde det været mere interessant - i mine øjne - at have en reelt god sangerinde i panelet. That's all.

  Jeg dømmer ikke om dommere eller kunstnere er værd at se på i andres øjne. Folk skal da se, hvad de har lyst til. Jeg laver bare et debatoplæg og skriver, hvad JEG synes er tilfældet.

  ... er det meningen, jeg skal grine af den afsluttende kommentar? synes den (også) er så langt under lavmålet, at den skal have lov til at stå for sig selv.

 4. Kenneth
  25. Mar 2008 14:40
  4

  "Lina Rafn kan ikke synge og har dermed ikke forstand på musik, påstår du. Nej, og filmanmeldere kan ikke finde ud af at lave film. No offence, men sammenligningen er så oplagt."

  Det er vist, hvad man kalder definitionen på et irrelevant argument. Dog er det en mindre eklatant argumentatorisk fejl end dén, der gennemsyrer hele indlægget: At X Factor er det "bedste tv-program", fordi der er flest der ser det.

  Hvordan man kan sidestille "demokrati" og "det bedste", dvs. hvordan demokratiets kulturvalg skulle afspejle én eller anden tv- og/eller filmteknisk kvalitet, er uden for min forståelse...? Det leder - naturligvis - til at man kan drage nogle helt absurde analogier: Betyder det at nazismen var godt for Tyskland, fordi det i 30'erne og 40'erne blev støttet af landets befolkning?

  En klassisk argumentatorisk fejl af 'appel til flertallet'-typen. Nej, X Factor bliver ikke nødvendigvis et godt program - eller modbevist som ikke værende et dårligt, om man vil - ved at fremhæve, at der er mange der ser det. Og Søren bliver ikke de facto "en venstreorienteret wannabe" fordi han ønsker bedre tv-programmer. Det gør ham vel nærmere "kritisk" eller "polemisk" (om end man kan diskutere polemikken i at pege på en stor, stinkende lort og sige "se, en lort!")?
  Den kan spinnes i flere retninger, men næppe i den politiske (andet end som en brandtale).

  Jeg er personligt helt enig med Niels K. X Factor er tåkrummende trivielt. Og hvis dét er elitært at mene, så indskriver jeg mig gerne i denne uhåndgribelige "elite". Hellere dét end at være én af pøblen og dermed døv over for kedelige sangere, blind over for uopfindsomt produktionsdesign, og åbenbart også uden sin lugtesans; hvordan skulle man ellers kunne undgå at indsnuse en dunst så klam, at selv Nørrebro-slasket Louises kl. 8 om morgenen efter de første 10 brækgæster og over-det-hele-urinerende slamtanter ville være at foretrække?

 5. Christine, bente, carina, Louise & lise
  1. Apr 2008 11:18
  5

  martin.. du er lidt go´hva:)
  eller hva man nu siger.. du har ihvertfald x-factor;)

  - knus oss <3

 6. Anton Wurstenklauer
  13. Apr 2008 00:00
  6

  Få dig dog et rigtigt job og et indhold i livet.....og se at blive voksen.

  Elitær min bare.

  Du er jo selv indenfor Pop-brancen, ik' ? Jeg mener....hele TV2-organisationen er jo bare en pop-kanal; overfladiske og intetsigende programmer med ne masse hu-hej-her-kommer-vi og hvor det dog gælder om at promovere os selv, så hul med inholdet bare vi er der....

  Når man er blevet indfanget af den/din verden, ja - så tror man, at man er i den rigtige verden........det er man ikke. Det er kun cyber-space og signaler......man kan jo ikke tage og føle på det, holde det, løfte det o.s.v. Et flygtigt glimt i universet, et blink og så væk.....

 7. cheap air jordan shoes
  15. Dec 2010 03:26
  7

  *Din artikel er fremragende, er stor, jeg kan lide det!

 8. coach outlet
  6. Apr 2012 08:18
  8

  Designs of this season give you the unlimited cool feelings in this cool summer. The new designs of Coach products in the coach outlet enrich our daily life. coach outlet store online are all designed with classic features, which are the perfect combination of fashion and function, so they are your ideal choice to select bags. They can show your elegance definitely. Coach Kristin Leather Tote in Coach Outlet Online is feature with top leather which is durable. Classic color is easy to match any clothes and different with other Coach bags. The bag with a large inside pocket and two outside pockets which are very convenient, you can take this bag in any occasions.

 9. louis vuitton uk
  6. Apr 2012 08:23
  9

  Whatever statement you're looking to make with your replica Authentic louis vuitton uk, we're sure you'll succeed with such a classic, iconic and simple bag. I am so confused that I don,t even know where to buy the Louis Vuitton Handbags. Because I can prefer to chose the fashionable design, favorable price, top service . Don't be stung online. there's no real need to rush Louis Vuitton outlet.If you can't walk into a store in or around your local region, online is your only other real-time alternative.

 10. Michael Kors Outlet
  27. Jul 2012 08:10
  10

  Julen har bragt velsignet bud - ikke mindst når det kommer til top 10-lister. Endelig er det igen blevet tid til at fælde dom og gøre status

 11. Beats By Dre
  30. Oct 2012 12:35
  11

  Velkommen til vores <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Billige Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Beats By Dre Danmark</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Monster Beats</a> Store! Stræb efter at give dig den bedste service og høj kvalitet af produkter - <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/beats-by-dre-studio-c-40.html">Beats By Dre Studio</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/beats-by-dre-solo-c-39.html">Beats By Dre Solo</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/beats-by-dre-pro-c-38.html">Beats By Dre Pro</a>!

  Du skal have en fantastisk <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">Beats By Dre</a>, såsom en håndtaske, når <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">DK Beats By Dre</a> bevæger dig. Tendens til ikke at sætte spørgsmålstegn ved du kan altid finde en Lv damer håndtaske, der bidrager i dit look og stil. Du vil være i stand til at vælge et antal Luksus beats by dre på typer af punge, såsom <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">Monster Beats</a> og også skoletasker. Når du skal bruge en med hensyn til at udføre eller måske foretagende, paraferet eller monogram gruppe af <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">Beats By Dre Danmark</a> måske passer en person godt.

 12. Beats By Dre
  1. Nov 2012 07:33
  12

  Velkommen til at købe vores hjemmeside produkter: <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Beats By Dre Salg</a>, <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Beats By Dre Danmark</a> and <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Dr Dre Beats</a>.
  These produkters - <a href="http://www.beatsbydre4you.dk/">Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre4you.dk/">Beats By Dr Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre4you.dk/">Beats By Dre Danmark</a> are popular!

 13. Beats By Dre
  26. Nov 2012 07:26
  13

  You can choose very good-looking and fashionable beats! We have <a href="http://www.beatsbydrehovedtelefoner.info">Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydrehovedtelefoner.info">Beats By Dre Hovedtelefoner</a>, <a href="http://www.beatsbydrehovedtelefoner.info">Beats Hovedtelefoner</a>, <a href="http://www.beatsbydrehovedtelefoner.info">Beats By Dre Danmark</a>. You can go to our web: http://www.beatsbydrehovedtelefoner.info

  Welcome to our beats store http://www.dk-beats.info/ and buy thesr newest series of [url=http://www.dk-beats.info/">Beats By Dre</a>, [url=http://www.dk-beats.info/">DK Beats</a>, [url=http://www.dk-beats.info/">Beats By Dre Danmark</a>, [url=http://www.dk-beats.info/">Beats By Dre DK</a>. These beats are popular selling! Welcome to purchase!

 14. Beats By Dre
  27. Nov 2012 04:54
  14

  Purchase our danmark store beats by dre. And you can go to http://www.monsterhovedtelefoner.info store and purchase them!

 15. Beats By Dre
  28. Nov 2012 03:17
  15

  Choose your favorite beats - Beats By Dre. And you can go to http://www.beatshovedtelefoner-dk.info/ store and

  purchase them!

 16. burberry sale
  10. Jan 2013 08:22
  16

  Din artikel er en klar argument, jeg kan lide din blog! Tak for at lade mig skrive under min hjemmeside!
  http://www.burberrybagsaleoutlet.co.uk/
  http://www.theburberry-uk.co.uk/

 17. Dre Beats
  19. Jan 2013 08:19
  17

  Purchase our danmark store beats by dre. And you can go to http://www.uk-cheapdrdrebeatsheadphones.info/ store, http://www.thedrebeatsuk.info/ and purchase them!


Introduktion

  28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv

Relaterede