Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Når NEWS går i Breaking
Opret egen blog | Næste blog »

Når NEWS går i Breaking

21. Aug 2008 20:31, Søren Langelund

 Flyulykken i Madrid: I går var jeg mødt ind, til hvad jeg troede skulle blive en almindelig - måske sågar stille og rolig - arbejdsdag på nyhedsdisken. En god time senere fik vi nyheden om flyulykken i Madrid, der skulle vise sig at koste 153 mennesker livet. Den værste katastrofe for spansk luftfart i over 30 år var en kendsgerning. Men ligeså var en god historie.

Forstå mig ret - så mange omkomne er ubeskriveligt tragisk, men det er også en historie, som det er vores job at videreformidle. Der kunne være seere, der havde pårørende ombord, der kunne være tale om en generel fejl på flyet, som var ejet af danske SAS, og i mange timer var der uklarhed omkring, hvor mange der var kommet galt afsted. Alt sammen vigtige vinkler, for hvor er vi henne, hvis over 150 mennesker kan dø i en flyulykke uden det undersøges til bunds? Hvis de var døde forgæves?

Vi var i såkaldt 'stor breaking' så godt som resten af dagen ud, ligesom vi i dag har dækket næsten enhver tænkelig afkrog af sagen. Men hvordan håndterer vi på NEWS en sådan katastrofe, og hvilke midler havde vi til rådighed? Først og fremmest var det ud fra en tv-produktionel optik en svær historie at dække, fordi der kort og godt ikke var mange billeder at vise. Klicheen om at ét billed er bedre end tusind ord, er i den grad dækkende i en sådan for os alle uoverskuelig situation. Det er billederne - ikke analyserne - man husker fra 11. september 2001 eksempelvis. I mangel af bedre producerede vi nogle grafikker, skamred Google Earth og viste lidt billeder fra lufthavnen, hvor man kunne se de tunge, sorte røgskyer. Senere kom der så lidt klarere billeder, men rigtigt gode blev de aldrig.

Derfor måtte fokus rettes på at få forklaret situationen så godt som muligt ud fra en mere informativ og mindre visuel vinkel, hvilket ikke just gjorde det nemmere for os. Vi fik gravet et hav af gæster til studiet frem - fra piloter til krisepsykologer - og ikke mindst havde vi live-gennemstillinger igennem til reportere i Spanien på videolink og telefon. Dels fordi de i orkanens centrum ofte har nyt, stemningsrapporter eller vinkler, der ikke er nået til Danmark endnu, men også fordi, at de simpelt hen er mere troværdige formidlere end en vært tusindvis af kilometer væk. Direkte tv-nyheder handler meget om, at være hvor det sker, når det sker - også selvom det ikke altid er den mest informative tilgang.

Mens vi i går "rullede med" på historiens nu-og-her-værdi, og fokuserede på konstant at opdatere når der var nye udviklinger i dødstal m.v., var der i dag mere tid til eftertanke, baggrund og perspektiv. Hvordan kunne det gå så galt? Hvad gør vi for at undgå, at det sker igen? Hvordan er reaktionerne i Spanien dagen derpå m.v. De næste par dage vil historien klart fylde mindre og mindre, men den vil formentlig stadig være godt stof, indtil en sikker afklaring omkring årsagen til ulykken ligger klar.

For mit personlige vedkommende har jeg fulgt udviklingen i historien fra første parket begge dage, hvilket har været både medrivende og hårdt. Det er altid hektisk - og derfor sjovt - når der virkelig sker noget, men det er også desto sværere at holde tungen lige i munden. Husker man at videregive de rigtige oplysninger? Husker vi ikke at vade for unødigt i folks sorg? Husker vi at være præcise, oplysende og alligevel levende i vores dækning? Det synes jeg langt hen ad vejen, at vi gjorde. Specielt taget i betragtning af, at vi i går var hårdt ramt af sygdom, og jeg eksempelvis derfor måtte være både redaktør og grafikreporter på én gang - vel at mærke på en dag, hvor alt i forvejen var kaos.

Heldigvis var det takket være skønne kolleger som altid dét hele værd. Og så lunede det også at vågne op til seertalsopgørelserne her til morgen, der viste, at vi på NEWS i går havde den tredjebedste dag i kanalens historie. Over 700.000 seere så med i snit i en lille halv time, og taget i betragtning af, at under halvdelen af danskerne kan tage NEWS og at mange formentlig så fodboldlandskamp m.v., vidner det om en stor tillidserklæring fra seerne. En tillid vi naturligvis også fremover agter at leve op til - både i og udenfor Breaking-situationer.


Introduktion

    28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv