Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » OL - et tilbageblik
Opret egen blog | Næste blog »

OL - et tilbageblik

25. Aug 2008 13:22, Søren Langelund

 Storslået skuffelse: I går sluttede De Olympiske Lege i Beijing, som i de senere måneder har skabt enorm debat både ind- og udlands. Kritikken af kinesernes overtrædelser af menneskerettighederne er ikke gået manges næser forbi, men umiddelbart tyder det på, at meget lidt er nået frem til landets befolkning - ja endsige den kinesiske regering.

Mange vestlige statsledere har haft meget travlt med at vaske hænder og fremstå ih-så korrekte i medierne, men hvor meget konkret handling blev der egentlig tale om? Kulturminister Brian Mikkelsen undskyldte sig i går i Nyhederne med, at det var svært at trænge igennem med et kritisk budskab, men det er det vel kun, fordi han ikke har fået tilstrækkelig opbakning fra sin chef, statsministeren. Ligesom EU, USA, FN m.fl. ikke just har turdet at lægge handling bag de kritiske ryster. Meget af forklaringen skal nok findes i Kinas magtfulde placering på verdensscenen, fordi de færreste lande kort og godt har råd til at lægge sig ud med det pt. største vækstmarked på kloden. Og det er for så vidt også ok. Det havde blot klædt politikerne at være lidt mindre skinhellige.

For mit eget vedkommende havde jeg forinden OL frygtet, at jeg ville sidde med en dårlig smag i munden, mens jeg heppede på udøverne. Men allerede fem minutter inde i åbningsceremonien var al irritation over kinesernes manglende forståelse for menneskerettighederne glemt (i hvert fald for en stund). Så flot var den episke vifte af visuel extravaganza, som arrangørerne med filminstruktør Zhang Yimou (Hero) i spidsen leverede. Jeg vil sågar tillade mig at smide kliche-kortet og sige, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Showet var storslået og alligevel intimt, og kombinationen af konstante bevægelser, funklende farver, historiefortælling og synkrone bevægelser fra horder af deltagere gjorde det overdådigt smukt i såvel helhed og detalje.

Desværre toppede OL så også dér på åbningsdagen for mit vedkommende. Jo, Danmark fik en del medaljer, men vi skuffede i de sportsgrene, som jeg går op i (herrehåndbold, badminton, tennis m.v.). Specielt nedslående var håndbolddrengenes slatne syvendeplads efter reelt kun én virkelig velspillet kamp mod de tyske verdensmestre. Jeg havde gerne vekslet alverdens medaljer til de (for mig) ligegyldige no names i ridning, sejlads m.v. for en plads øverst på podiet til Wilbeks tropper. Ellers var der reelt ikke det store at komme efter sportsligt i mine øjne. Jo, svømmeren Phelps og løberen Bolt blev de helt store stjerner, men de var også så overnaturligt suveræne, at det a) lugter lidt af doping og b) gav et meget godt billede af et OL, hvor der sjældent var nervepirrende dueller og dyster. Der manglende noget af den samme nerve, som også ville klæde førnævnte kritik af Kina.

Som en sluttelig fodnote skal det dog nævnes, at det var en stor fornøjelse at se, hvordan TV 2 Sporten løftede opgaven og leverede sommerens tredje store kraftpræstation. Ikke kun havde vi de mest engagerede kommentatorer, de flotteste studier og de mindst irriterende værter - jeg synes også, man på Sporten har været heldige/dygtige til at fravriste DR rettighederne til de mest nteressante begivenheder. Ydermere stod reportere og redaktører konstant til NEWS' rådighed, hvilket særligt morgenfladen nød godt af. Ja, faktisk var det kun i lørdags, hvor DR viste synkronsvømning kækt kommenteret af De Sorte Spejdere, at TV 2 i mine øjne for alvor fik baghjul!...


Introduktion

    28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv