Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » On rotation vol. 25 (Kanye West - 808's And Heartbreak)
Opret egen blog | Næste blog »

On rotation vol. 25 (Kanye West - 808's And Heartbreak)

14. Dec 2008 18:41, Søren Langelund

 808's And Heartbreak: Hip-hop er så godt som den eneste genre, min ellers ret brede musiksmag konsekvent styrer uden om. Måske fordi jeg synes, det som oftest er mere støj end musik, mere selvfed ego-boosting end prægnant poesi. Men ingen regel uden undtagelser, og i de senere år har jeg udviklet et ømt punkt for Kanye West. Det startede i det små med irriterende ørehængere som Through The Wire fra debutpladen College Dropout og Golddigger fra efterfølgeren Late Registration, men udviklede sig til mere, da jeg for alvor lyttede til Jesus Walks og overgav mig til den spændstige produktion af f.eks. Stronger.

Sidstnævnte er fra Graduation-pladen fra 2007, som jeg hidtil har syntes var Kanyes bedste udgivelse. Efter i ugevis ikke at have kunnet lytte til andet end hans seneste 808's and Heartbreak, kan jeg dog ikke komme uden om, at min yndlingsrapper er blevet endnu bedre. Også selvom der ikke er meget rap at spore på den nye plade. Eller måske netop præcist derfor? Uden at have verdens største vokal springer Kanye ud på det dybe vand som decideret sanger, og det virker overraskende uafrysteligt.

Mens de fleste af hans kolleger har travlt med at puste sig op med håndtegn, overfladeattitude og tekstuniverser i bedste fald præget af klicheer, har Kanye forfattet 12 ualmindeligt personligt sange uden skygge af glitter eller selviscenesættelse. Temaet er den ulykkelige kærlighed, og som så mange før ham er det også i smerten, at Kanye West finder sit pt. mest oprigtige udtryk. Der skrælles helt ind under huden allerede i andet nummer, når han i Welcome to Heartbreak synger "My friend showed me pictures of his kids, and all I could show him were pictures of my cribs. He said his daughter got a brand-new report card. All I got was a brand-new sportscar". Banalt? Måske. Men også meget rammende og nemt at forholde sig til.

Som en ulykkelig teenager synger Kanye om hjerteløse kvinder og den nu uopnåelige kærlighed, og for hvert gennemlyt får man mere og mere ondt af ham. Den stakkels rige popstjerne som burde have det hele, og alligevel er lige så sårbar som alle os andre. Ligesom selvsamme sange som i deres næsten for lækkert producerede vellyd først prællede af på overfladen af øregangene, pludseligt når helt ind i hjertekulen. 808s and Heartbreak er smertende vellyd fra start til slut, og supersinglen Love Lockdown er kun én af adskillige hits, man hverken kan eller ønsker at få ud af hovedet igen.

Kommentarer

 1. Manna
  21. Feb 2009 16:43
  1

  Jeg er meget enig. Det er et fantastisk album. Så rammende og personlige tekster. Men specielt den klang og sammenhæng der er i det, gør det så godt. Det er langt fra hans andre udgivelser, og det er der mabge der har brokket sig over, fordi han også var så god i hip-hop genren. Synes det her album er en klassiker, en af de store.
  Min egen personlige favorit sang er pinocchio story. Der er noget helt specielt over den sang.

 2. Mulberry Outlet
  25. Oct 2012 03:29
  2

  efterfulgt ved graden af denne Comme des GAR ONS - F / W 2011 - EMBOSSED STITCH ZIP FOLD WALLET,


Introduktion

  28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv

Relaterede