Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Primetime problems
Opret egen blog | Næste blog »

Primetime problems

2. Aug 2008 20:04, Søren Langelund

TV-vaner og -kritik: Kloge hoveder mener, at fremtiden ser dyster ud for bredtfavnende flow-tv - altså tv-kanaler, hvor det er meningen, man skal se med i længe ad gangen på en bred vifte af programmer for hele familien. Programmer sammensat i en bestemt rækkefølge, så de følger hinanden på en komplimenterende og meningsgivende måde, så man slipper for at skrue om. I stedet bliver det formentlig såkaldt niche-tv, der vil vinde frem i fremtiden. Altså små, specifikke kanaler, som man bevidst slår om på for at se sport, nyheder, film og lign., når det passer en selv.

Hvis det er fremtiden, så lever jeg den allerede. Dels arbejder jeg på NEWS, men også i privatlivet er mine tv-vaner så godt som 100% bygget op uden om hovedkanalerne DR1, TV 2 og TV 3. Kald mig elitær, bitter eller bedrevidende, men jeg synes simpelt hen, at det meste af udbuddet på disse kanaler i bedste fald er uinteressant og i værste fald decideret horribelt. Jo, der er undtagelser som enkeltbegivenheder a la EM i herrehåndbold eller guilty pleasures som Beverly Hills 90210, der engang imellem fanger min opmærksomhed, men som hovedregel føler jeg mig talt ned til, når jeg skruer over på landets mest sete kanaler.

Det er som om, at programmernes eneste motiv er at lulle mig i søvn med ligegyldig wannabekendis-underholdning, livsstils-følelsesporno eller pinligt uinspirerede kopi-koncepter fra udlandet. Udsendelser uden vid og bid, udsendelser med så meget leflen for laveste fællesnævner, at man sagtens forstår, hvorfor seerne flygter over til de mindre kanaler med et klart fokus i en lind strøm. For mit vedkommende ser jeg foruden NEWS som hovedregel kun DR2 (temaer, baggrund/historie og satire som The Daily Show), Zulu/3+/TV 2 SPORT (NFL, fodbold, David Letterman, Friends, Simpsons), Discovery (Mythbusters, dokumentarer), CNN og lidt fra diverse musikkanaler.

På DR1 vises i skrivende stund Hold Masken - det måske mindst sjove underholdningsprogram i dansk tv's historie? - hvor andenrangskomikere så desperat forsøger at få os til at grine, at det end ikke er ufrivilligt morsomt. I eftermiddags blev fladen fyldt ud med Det lille hus på prærien, Kær på tur, hvor Peter Kær bagte pandekager på Dybbøl Mølle, og Sommerminder hvor Gitte Løkkegaard sammen med ligegyldige semi-celebs ser tilbage på en om mulig endnu mere ligegyldig fortid. Men heldigvis slipper vi i aften for endnu en uskarp, fad TV-Avis, der kun er skygger af fortidens styrke, og det efterfølgende håbløst amatøragtige Sommervejret, hvor der i løbet af 5 minutters udsendelse er flere produktionelle fejl end i hele TV Glads årsudbud.

TV 2 er klart bedre, mere gennemført og professionel både hvad angår program-udvalg og -produktion, men der er også længere og længere mellem snapsene på hovedkanalen. For en time siden forsøgte jeg, alt hvad jeg kunne, at komme igennem programmet Min nye familie, men efter et kvarter måtte jeg give op og skrue om med kvalme siddende helt oppe i halsregionen. Programmet handler om at en grædekone, der skal af med sin hund, fordi hun har fået en kæreste, der er allergisk over for hunde! Hunden Naomi skal derfor finde en ny familie, og nu skal ejerkvinden - som spenderer mere onscreen-time med tårer i øjnene end en gennemsnitlig Susanne Bier-filmfigur! - så vælge mellem en ung, glad familie og et velfungerende plejehjem. Naomi trives begge steder, så sikke et dilemma vor hovedperson står over for. Hvilket drama. Store ord og sætninger flyver om ørerne og programmet bygges op, som var det Sophie's Choice om igen eller en beslutning, der ville have betydning for verdenshistoriens skæbne. Én ting er, at et sådan program godkendes til produktion, men at det vises og gøres til en hel serie, nærmer sig det utilgivelige.

Meget af ovenstående kritik er rettet mod hovedkanalernes primetime, og det ser straks bedre ud sidst på aftenen, når der eksempelvis vises TV 2 DOX, 60 Minutes, Seinfeld og acceptable krimiserier. Men som hovedregel er det sørgelige udbud af programmer i den bedste sendetid med til at skubbe mig mere og mere over til nichekanalerne. Og væk fra de kanaler, der burde samle os alle.

P.s.: For mere bitterhed fra samme boldgade har jeg tidligere skrevet om fredagsunderholdningens forfald i almindelighed og min irritation over X Factor i særdeleshed.

Kommentarer

 1. Nicki Lolk
  2. Aug 2008 22:12
  1

  Ja, lad os for helvede så få den TV 2 Sitcom!

 2. Søren Langelund
  2. Aug 2008 22:21
  2

  Det har vi da - den hedder bare Zulu at the moment ;) ?

 3. Nicki Lolk
  2. Aug 2008 22:54
  3

  Nej, de sender både X-Files, 100 Hollywood secret og poker. Det skal være to komedieserier i timen, døgnet rundt. Lige nu er der f.eks. ikke komedieserier på nogle af mine kanaler, og jeg har alligevel 35.

  <selvironi>
  Jeg tror, vi er mange, der mener, at Danmark har brug for sådan en kanal.
  </selvironi>


Introduktion

  28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv