Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Scener fra et ægteskab
Opret egen blog | Næste blog »

Scener fra et ægteskab

29. Jan 2009 22:29, Søren Langelund

Anmeldelse af Revolutionary Road: ”I’ll never let go!” lovede den unge Rose sin udkårne Jack, før hun få minutter senere måtte sende ham og deres fælles fremtidsdrømme ned i det mørke oceans dyb, hvori også luksuslineren Titanic kort forinden var sunket. Over et årti senere kan vi tilhængere af verdenshistoriens mest indtjenende film ånde lettet op. For boheme-optimisten Jack i Leonardo DiCaprios skikkelse fik alligevel Kate Winslets smukke, uregerlige Rose. Faktisk blev de gift og slog sig ned med to børn i 50ernes amerikanske forstadssamfund under navnene Frank og April Wheeler. Den dårlige nyhed er dog, at deres kærlighed ikke er mindre dødsdømt i denne filmatisering af Richard Yates’ nyklassiker Revolutionary Road.

Mendes tilbage i forstæderne
For mens Frank som én af mange ensomme arbejdsbier i storbyen væmmes ved sin tilværelse som småborgerlig lønslave, falmer den kreative April ved hjemmets klaustrofobiske kødgryder. Affektionen imellem dem synes væk, kun frustrationerne over at blive ét med forstadsapatien er tilbage.
Bag kameraet står Sam Mendes, der dermed vender tilbage til de amerikanske forstæder, hvor han ramte en guldåre med mesterværket American Beauty fra 1999. Denne gang er forsøget dog blot endnu mere ambitiøst: En dissekering af det moderne menneskes rejse ned i det trygge, konforme hul, som ægteskabet graver og samtidig udhuler ungdommens idealer om selvrealisering. Med stor sikkerhed balancerer han mellem de udbasunerende, destruktive skænderier med samme besnærende intensitet som Mike Nichols’ Hvem er bange for Virginia Woolf?, og den intime og underspillede subtilitet som mere leder tankerne hen mod Bergmans Scener fra et ægteskab.

Flugten til Paris
Udadtil er The Wheelers smilende og med ungdommens vovemod i behold – som da de i et sidste forsøg på at flygte fra samlebåndstilværelsen beslutter sig for at flytte til Paris! Dette bruger Mendes til også at få dem til at agere et lysende håb om andre tider for filmens andre par, der er fanget tilsvarende i den gamle trædemølle, men kun glimtvis tør indse eller konfrontere det. Denne altfavnende spejling omringer publikum, som lægges i jerngreb og tilføres en kraftfuld, knugende mavefornemmelse, efterhånden som desillusioneringen af Frank og Aprils forhold træder tydeligere frem. En stemning, der underbygges yderligere af Thomas Newmans på én gang simple og rammende klaverbårne underlægningsmusik samt Roger Deakins’ smukt afbalancerede hvidbrune fotografering.

En skuespillets tour de force
Det er dog for skuespillet, at Revolutionary Road vil blive husket. Den decideret elektriske kemi mellem Leonardo DiCaprio og Kate Winslet slår så mange gnister, at det tematiske tungsind på én gang føles let som en fjer og gennemtrængende som en knytnæve. På DiCaprios skuldre hviler hele filmens ydre konflikter og frustrationer, mens Winslet er katalysatoren for det indre, latent ulmende vulkanudbrud, som særligt mod slutningen tvinger sig frem. Hver for sig, men ikke mindst i samspillet, leverer de noget nær de stærkeste præstationer i karrieren, ligesom den netop Oscar-nominerede Michael Shannon, Kathy Bates og Kathryn Hahn funkler i birollerne.

Mellem lykke og selvbedrag
Revolutionary Road er ikke grundvoldsrystende original, og der er en kende langt mellem overraskelserne, men til gengæld lader dens tidløse pointer om de skrøbeligste menneskelige længsler sig let overføre til vor tids moralkodeks. Sam Mendes tør omfavne den nådesløse bitterhed, og leverer sin mest helstøbte film i det nye årtusinde. En nærmest ubehageligt fængslende skildring af en uundgåelig deroute for desperate skæbner balancerende på den fine grænse mellem lykke og selvbedrag.

Kommentarer

  1. North Face Jakke
    23. Oct 2012 05:13
    1

    Kender ikke lyset af de stadig alvorlig forurening, designerne føler, at som vores must-have item, funktionelle genstande efter masken.


Introduktion

    28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv

Relaterede