Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Sejr ved EF-retten - og hvad så nu?
Opret egen blog | Næste blog »

Sejr ved EF-retten - og hvad så nu?

22. Oct 2008 17:32, Søren Langelund

 Brugerbetaling?: Klokken var 9:36, da nyhedschefen ringede ind på redaktionen. Vi var klar til at gå i breaking, men vi vidste endnu ikke, om vi var købt eller solgt. Om TV 2 efter tyve år på toppen mere eller mindre havde fået dødsstødet, eller der stadig var håb forude. Heldigvis var det en glad chef i den anden ende af røret. TV 2 havde vundet retssagen ved EF-domstolen, der slog fast, at det var forkert at stationen blev pålagt at betale over en milliard kroner tilbage til staten for nogle år siden. Vi får ikke nogen penge tilbage, men i det mindste bliver vores trængte økonomi heller ikke værre. Et lille lys i mørket.

Spørgsmålet er bare, hvad der nu skal ske med TV 2. Det vrimler med mere eller mindre gode bud i medierne og i offentligheden. Nogle (særligt Venstre-politikere) mener, at stationen nu nemmere kan sælges uden EF-domme hængende truende over sig. Andre påpeger, der skal licens eller brugerbetaling til, før TV 2 realistisk set kan konkurrere og løbe rundt på lang sigt. Og man må give skeptikerne, at de har en pointe. Pt. skal kanalen levere moderne public service i højeste kvalitet - uden én øre i licens (DR får adskillige milliarder ÅRLIGT!) - og samtlige indtægter skal komme fra et trængt reklamemarked. Tilmed på mindre konkurrencedygtige vilkår sammenlignet med TV3 m.fl., som må gøre med reklamerne, som det passer dem.

I dag er TV 2 tvunget til at afbryde Vild med Dans m.v. af Weekend-vejret for at få programmet til at køre rundt med ekstra reklamer - en ikke just smooth løsning. Et andet eksempel er Tour De France-etaperne i sommers, der alle dage gik af til nyheder kl. 15:54 for så at gå på ligegyldige 16-Nyheder, reklamer igen, og så tilbage på etapen kl. ca. 16:14 - en pause fra løbet på tyve minutter, der ville være maks fem, hvis man bare kunne gå "frit" på reklamer. Reklamer er dermed ikke altid det onde, man vil gøre dem til. Nogle gange giver de faktisk god mening planlægningsmæssigt. Og så betaler de altså festen, og det er nu engang rarest for alle, hvis man frit kan håndtere ens indtægtsmuligheder. Jeg behøver vel ikke påpege, at jeg går ind for, at TV 2 får lige muligheder for at konkurrere med de andre kanaler herhjemme. Andet er simpelt hen ikke fair. Og slet ikke når det digitale sendenet snart giver mange flere kanaler for at komme ud til hele landet, så TV 2 lige pludselig får langt sværere ved at holde på seerne.

Frie muligheder er dog næppe nok. Medieforsker Frands Mortensen har en pointe i, at TV 2 har brug for en mere fast indkomst, hvis ikke kanalen skal gå neden om hjem på lang sigt. Mortensen mener, regeringen bør indrømme, at det var en fejl at sætte kanalen til salg og i stedet genindføre det beskedne licensbeløb, som kanalen fik indtil 2004. Personligt tror jeg ikke, det er nogen realitisk mulighed dog. Til gengæld tror - og håber - jeg på, at det bliver muligt at opkræve en månedlig betaling for TV 2 - a la de kanaler i kabelpakken, som de fleste danskere allerede betaler for. En tyver per husstand per måned ville betyde 600-700 mio. årligt i kassen, og dét sammenholdt med indtjening fra nichekanalerne som NEWS (der giver overskud, vil jeg gerne indskyde :-))!, er vel det mest holdbare. Og vil danskerne ikke også gerne betale en tyver om måneden for den mest sete kanal over hovedet?

EF-sejr eller ej bliver det ihvertfald spændende at følge udviklingen den kommende tid. Kan vi betale statslånet tilbage? Finder ledelsen den gyldne strategi? Træder politikerne til og tager ansvar? Bliver kanalen mod alle odds solgt til f.eks. TDC? Skal flere fyringsrunder hives frem? Findes TV 2 om et år eller fem - og hvis ja, i hvilken udformning? Personligt er jeg stadig ualmindeligt glad for mit job, og eftersom vi på NEWS nyder både seermæssig og økonomisk succes, er det svært ikke at være lidt optimistisk på hele husets vegne. Lad det bare smitte af på Kvægtorvets karma!...

Kommentarer

 1. Kenneth McNeil
  23. Oct 2008 21:59
  1

  "Og vil danskerne ikke også gerne betale en tyver om måneden for den mest sete kanal over hovedet?"

  Nøeh. Ikke for at se "Vild Med Dans", "Åh, Du Herlige Svans" og "Celebrity Sankthans"!

  (Disclaimer: Enkelte af ovenstående programmer findes muligvis p.t. ikke på TV2, men er - iflg. kilder tæt på redaktionsgangen - under udarbejdning.)

 2. UGG Sko
  23. Oct 2012 05:44
  2

  Ugg Australia i USA tok ledelsen i fastlandet. Etter ti år med hardt arbeid. Merkevarebygging har gjort imponerende. Å ha en fin aukoala UGG snø støvler. Har blitt en drøm da australiere forvente.


Introduktion

  28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv