Smartlog v3 » http://soeren.langelund.com » Top 10: Ét år, én film (1998-2007)
Opret egen blog | Næste blog »

Top 10: Ét år, én film (1998-2007)

1. Jun 2008 11:06, Søren Langelund

Filmfavoritter: Ved nytårstid hvert år går jeg i selvsving med Top 5’ere bl.a. over mine favoritfilm fra det forgange år. Men hvorfor ikke gå skridtet videre og lave en top ti over de forgangne ti års respektive bedste film set fra min næsetip? Dels ville jeg på den måde kunne få stillet min sult for Top’ere, og dels kunne jeg måske få dig kære læser til at kommentere og komme med din egen tilsvarende top 10? Det er i hvert fald et forsøg værd :-).

Reglerne er klare og simple: For hvert af de sidste ti år (1998-2007) må man vælge én favoritfilm, som har haft dansk biografpremiere det pågældende år. Der er altså ikke tale over en top ti over de bedste film fra de sidste ti år – der skal være én film fra hvert år, hverken mere eller mindre.

Så her følger således mit helt og aldeles subjektive bud på hvert af de seneste ti års bedste film, som jeg ser dem på en flot sommerdag i 2008:

2007: Pans labyrint (Mexico/Spanien, Guillermo del Toro)

- Begrundelse: Eventyret kender ingen grænser, og slet ikke i hænderne på Guillermo del Toro, som med sin Oscar-vindende Pans labyrint har kreeret en på én gang emotionel, kynisk og på alle måder fabelagtig film. Med en projicering af det fantastiske oven på det grusomme opsættes rammerne for en ualmindeligt vellykket og rammende antikrigsallegori, der som helhed bliver en af de filmoplevelser, der varer ved længe efter, lyset tændes i biografen. Har man mod på en oplevelse af samme støbning som de rørende, hårrejsende og uforglemmelige godnathistorier fra barndommens lykkeland, er Pans labyrint intet mindre end uomgængelig. Læs min anmeldelse af filmen lige her.

2006: Oldboy (Sydkorea, inst. Chan-wook Park)
- Begrundelse: På én gang fænomenalt dyster og emotionelt rørende asiatisk filmkunst, hvis suspense-plot selv Hitchcock ville misunde, og tempo Tarantino ville have svært ved at overgå. En nærmest overlegen opvisning i dramaturgiske og æstetiske virkemidler - mere sindrigt action er ikke set siden The Matrix, så spændende en thriller ikke siden Se7en. Oldboy er et brutalt storværk, der efterlader én i åndenød. Den stikker i hjertet, pumper pulsen op og skamferer sjælen. En fantastisk berusende oplevelse. Læs min anmeldelse af filmen her lige her.

2005: Forår, sommer, efterår, vinter… og forår (Sydkorea, inst. Kim Ki-duk)
- Begrundelse: Meditativ og smuk på såvel yder- som inderside er Asiens måske mest visionære og produktive instruktør Kim Ki-duks indtil videre mest uforglemmelige værk. En i både konkret og metaforisk forstand fabelagtig fortælling om menneskelivets årstider, som med sin zen-buddhistiske ro rammende får dissekeret alt mellem himmelog og jord på billedpoetisk maner uden at blive prædikende eller prætentiøs.

2004: The Passion of the Christ
(USA, inst. Mel Gibson)
- Begrundelse: Troende eller ej, er det svært at overse, at sjældent har en instruktør brændt så meget for sin fortælling, sjældent er så stærke scenarier og fuldstændigt handlingslammende billeder overleveret så uhyggeligt nærværende på filmstrimmel. Jim Caviezel leverer som Jesus sit livs præstation i hovedrollen, og sammen med den brutalt smukke æstetik, den oprigtigt emotionelle underlægningsmusik, den skræmmende realistiske make-up og en knivskarp klipning, bliver denne film decideret uforglemmelig, eller - tør man sige - udødelig. Har man én gang lagt sanser og sjæl til Gibsons hårdføre men rendyrkede masochisme, vil den for bestandig rumstere rundt i erindringen.

2003: Dogville (Danmark m.fl., inst. Lars von Trier)
- Begrundelse: Når starten af det ny årtusindets mest originale og modige mesterværker skal gøres op, bliver der forhåbentligt en særskilt plads reserveret til Dogville. Selvom den blev overset i Cannes og haglet ned i USA, rejser der sig fra filmens famøse verfremdungseffekt et gribende drama med alt fra politisk brod til seksuel perversion. På én gang menneskelig og mærkelig, berigende og brutal er von Triers kunstværk med (kridt)streg under ”kunst”. Dansk film har siden ikke været i nærheden af samme kvalitet.

2002: Tal til hende (Spanien, inst. Pedro Almodóvar)
- Begrundelse: Kærlighedens sprog kan ikke udtrykkes i ord, livets labyrintiske veje kan ikke fuldt ud eksploreres. Men hvorfor ikke gøre et forsøg, må excentrikeren Pedro Almodóvar have tænkt i sin undfangelse af et værk der gang på gang har efterladt mig ødelagt, beriget og berørt. Tal Til Hende jonglerer fejlfrit med livets kontraster: Kærlighed og ensomhed, venskab og erotik, forstandighed og galskab. En fabel der på mirakuløs vis er så emotionelt og dramaturgisk fuldendt, som en film næsten kan blive. Tal Til Hende taler sit helt eget mesterlige sprog, og for én gangs skyld græder man under en film uden flovhed, men med en fornemmelse af, at ens tårer ikke slår til.

2001: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (USA, inst. Peter Jackson)
- Begrundelse: Det burde ikke kunne lade sig gøre at filmatisere Tolkiens moderne murstens-mytologi – og slet ikke fyldestgørende. Men som bekendt ville og kunne Peter Jackson det anderledes, og her nogle år senere sidder man tilbage med en så storslået trilogi, at alle superlativerne allerede er brugt for mange gange. Dystert og idyllisk, tempofyldt og dvælende serveres en kompromisløs cocktail af spænding, mystik, karakterdybde, romantik, eventyr, drama og action, som bliver meget svær for Hollywood at overgå. Den allerede legendariske musik, den suverænt stemningssættende fotografering, det enestående skuespil-ensemble eller de banebrydende effekter er bare nogle af de bærende elementer. One film to rule them all?

2000: Dancer in the Dark (Danmark m.fl., inst. Lars von Trier)
- Begrundelse: Ikke blot det enkelte års bedste film, men intet mindre end min absolutte yndlingsfilm af den simple grund, at jeg aldrig emotionelt har reageret så stærkt på en film før eller siden. Da rulleteksterne til von Triers magiske og modbydelige musical satte ind, var jeg fuldstændig mørbanket i de efterfølgende uger, ligesom jeg i hovedrolleindehaveren Björk havde fundet mig en ny favoritsanger pga. hendes helt særlige sårbarhed. Hvis én film kan forsegle ens skæbne for evigt, så er det for mig denne film, som for alvor viste mig, hvor magtfuldt og helt igennem grundvoldsrystende filmmediet kan være, når det udnyttes allerbedst.

1999: Magnolia
(USA, inst. Paul Thomas Anderson)
- Begrundelse: Det er få nulevende instruktører, jeg har så meget respekt for som Paul Thomas Anderson. Manden har udelukkende lavet fremragende og unikke film, og den allerbedste er fin de siècle-flettefilmen Magnolia. Med en emotionel dybde og visuel bredde som få andre film, får vi her et velspillet og kollektivt melodrama, der kryber helt ind under den amerikanske middelklasse-dyne og dvæler ved den smerte, utilstrækkelighed og ensomhed, der gemmer sig derinde. Som titlen antyder, forsøger filmen som en flerbladet blomst at favne bredt om ni skæbner, men i virkeligheden rammer den os alle på majestætisk og mesterlig vis.

1998: Titanic (USA, inst. James Cameron)
- Begrundelse: Alene navnet er gennemsyret af stolthed, legende og græsk tragedie, og den bagvedliggende uforglemmelige katastrofe har forståeligt tryllebundet generationer. Historien om RMS Titanic, skibet der ikke kunne synke men endte med at koste 1500 mennesker livet, kunne selv som fiktion ikke være skrevet mere fascinerende, og når den så oven i købet skildres af James Cameron med én af til alle tiders mest episke produktioner, er der da ikke noget at sige til, at vi her har med verdenshistoriens mest indtjenende film at gøre. Og – uden sammenligning – den film jeg har set flest gange. Sjældent er en simpel, bredt appellerende kærlighedshistorie leveret i en så usædvanlig flot filmisk indpakning eller indvævet i en så uomgængelig historisk sammenhæng. Den mesterligt dynamiske instruktion af Cameron, de overrumplende storslåede effekter, den til stadighed kuldegysgivende, gribende musik, og et klassisk skæbnedrama hiver Titanic helt øverst op på Hollywood-piedestalen ved siden af andre storværker som Borte med blæsten og Lawrence of Arabia.

Kommentarer

 1. Kenneth McNeil
  1. Jun 2008 11:35
  1

  Bare for sjov (og uden begrundelse):

  1998: Rushmore (Wes Anderson, USA)
  1999: Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV (Lloyd Kaufman, CAN) [ikke dansk bio-release]
  2000: The Insider (Michael Mann, USA)
  2001: Amores Perros (Alejandro González Iñárritu, MEX) [[[Memento (Christopher Nolan, USA) ]]]
  2002: Den fabelagtige Amélie fra Montmartre (Jean-Pierre Jeunet, FRA) [[[Ghost World (Terry Zwigoff, USA)]]]
  2003: City of God (Fernando Meirelles, BRA) [[[Lord of the Rings: Return of the King (Peter Jackson, USA) / Irréversible (Gaspar Noé, FRA)]]]
  2004: Eternal Sunshine of a Spotless Mind (Michel Gondry, USA) [[[Before Sunset (Richard Linklater, USA)]]]
  2005: Sin City (Robert Rodriguez, USA) [[[Tarnation (Jonathan Caouette, USA) / Bin-Jip (Kim Ki-Duk, KOR)]]]
  2006: Grizzly Man (Werner Herzog, USA)
  2007: My Winnipeg (Guy Maddin, CAN) [ikke dansk bio-release]

 2. retro air jordans
  14. Dec 2010 07:16
  2

  *Din artikel er fremragende, er stor, jeg kan lide det!

 3. [coach outlet]
  30. Mar 2012 07:47
  3

  <a href="http://www.coachoutletd.com">coach outlet</a> has become necessary in everyday life of women seeking fashion and simple designs simple and elegant to look at very affordable and practical.The Coach Signature Hobo is from the latest release of <a href="http://www.coachoutletd.com">coach outlet store online</a>. Its crisp, scribble material, leather handle, perfectly complements the relaxed shape of this stylish pouch.The Coach bag is from the latest release of Coach Bags. Its crisp, scribble material, leather handle, perfectly complements the relaxed shape of this stylish pouch. All the items of <a href="http://www.coachoutletd.com">coach outlet online</a> Store fit all of your essentials and more.<br/>

 4. coach outlet
  6. Apr 2012 09:45
  4

  Designs of this season give you the unlimited cool feelings in this cool summer. The new designs of Coach products in the coach outlet enrich our daily life. coach outlet store online are all designed with classic features, which are the perfect combination of fashion and function, so they are your ideal choice to select bags. They can show your elegance definitely. Coach Kristin Leather Tote in Coach Outlet Online is feature with top leather which is durable. Classic color is easy to match any clothes and different with other Coach bags. The bag with a large inside pocket and two outside pockets which are very convenient, you can take this bag in any occasions.

 5. louis vuitton uk
  6. Apr 2012 09:45
  5

  Whatever statement you're looking to make with your replica Authentic louis vuitton uk, we're sure you'll succeed with such a classic, iconic and simple bag. I am so confused that I don,t even know where to buy the Louis Vuitton Handbags. Because I can prefer to chose the fashionable design, favorable price, top service . Don't be stung online. there's no real need to rush Louis Vuitton outlet.If you can't walk into a store in or around your local region, online is your only other real-time alternative.

 6. Coach Outlet
  12. Apr 2012 04:16
  6

  With Mitt Romney now reaching the “unless he’s hit by a bus” level of inevitability, <a href="http://www.coach-coachfactoryoutlet.com/" title="Coach outlet"><strong>Coach Outlet</strong></a> two mournful facts are clear. First, the dreams of a brokered, tumultuous convention must be returned to the attic. <a href="http://www.coach-coachfactoryoutlet.com/" title="Coach factory outlet"><strong>Coach factory outlet</strong></a> Second, we’re doomed to spend the next four and a half months speculating about Romney’s vice-presidential choice.<a href="http://www.coach-coachfactoryoutlet.com/" title="Coach factory outlet online sale"><strong>Coach factory outlet online sale</strong></a> Instead of adding to the conjecture--which generally falls under the old mafia rule that “those who say,<a href="http://www.coach-coachfactoryoutlet.com/" title="Coach outlet store online"><strong>Coach outlet store online</strong></a> don't know; those who know, don’t say,” let me offer a time-saving suggestion: many of the alleged pearls of wisdom about running mates turn out to be highly misleading,<a href="http://www.coachoutlet-coach-store.com/" title="Coach Factory Outlet"><strong>Coach Factory Outlet</strong></a> ahistorical or flatly wrong.Take, for instance, the idea that the choice of a running mate centers on his or her ability to deliver a state: <a href="http://www.coachoutlet-coach-store.com/" title="Coach Factory Outlet online"><strong>Coach Factory Outlet online</strong></a> Sen. Marco Rubio for Florida, Sen. Rob Portman for Ohio, Gov. Susana Martinez for New Mexico.<a href="http://www.coachoutlet-coach-store.com/" title="coach outlet store online"><strong>coach outlet store online</strong></a> This would be a very wise notion--provided you had just jumped into the Hot Tub Time Machine and journeyed back 50 or 100 years.<a href="http://www.coachoutlet-coach-store.com/" title="Coach Outlet"><strong>Coach Outlet</strong></a> And in 1960, JFK’s choice of LBJ was crucial, along with some highly creative vote-counting,<a href="http://www.coach-coachfactoryoutlet.com/" title="http://www.coach-coachfactoryoutlet.com/"><strong>http://www.coach-coachfactoryoutlet.com/</strong></a> to his capture of Texas that November.

 7. Burberry Outlet
  26. Jul 2012 09:20
  7

  http://www.burberry-outlet-vip.net/ Burberry Outlet
  http://www.srclouisvuittonoutlet.com/ Louis Vuitton Outlet
  http://www.michaelkorsstoreus.net/ Michael Kors Outlet
  http://www.michaelkorsonline-us.com/ Michael Kors Outlet Store
  http://www.us-michaelkorsbags.com/ Michael Kors Outlet
  http://www.michaelkorsshopus.net/ Michael Kors Outlet Online
  http://www.srclouisvuittonoutlet.com/ Louis Vuitton handbags
  http://www.burberry-outlet-vip.net/ Burberry Sale
  http://www.michaelkorsstoreus.net/ Michael Kors Handbags outlet
  http://www.michaelkorsonline-us.com/ Michael Kors Outlet
  http://www.us-michaelkorsbags.com/ Michael Kors Outlet Online
  http://www.michaelkorsshopus.net/ Michael Kors Outlet
  http://www.srclouisvuittonoutlet.com/ Louis Vuitton Sale
  http://www.burberry-outlet-vip.net/ Burberry Outlet Online

 8. Burberry Outlet
  26. Jul 2012 09:21
  8

  http://www.burberry-outlet-vip.net/ Burberry Outlet
  http://www.srclouisvuittonoutlet.com/ Louis Vuitton Outlet
  http://www.michaelkorsstoreus.net/ Michael Kors Outlet
  http://www.michaelkorsonline-us.com/ Michael Kors Outlet Store
  http://www.us-michaelkorsbags.com/ Michael Kors Outlet
  http://www.michaelkorsshopus.net/ Michael Kors Outlet Online
  http://www.srclouisvuittonoutlet.com/ Louis Vuitton handbags
  http://www.burberry-outlet-vip.net/ Burberry Sale
  http://www.michaelkorsstoreus.net/ Michael Kors Handbags outlet
  http://www.michaelkorsonline-us.com/ Michael Kors Outlet
  http://www.us-michaelkorsbags.com/ Michael Kors Outlet Online
  http://www.michaelkorsshopus.net/ Michael Kors Outlet
  http://www.srclouisvuittonoutlet.com/ Louis Vuitton Sale
  http://www.burberry-outlet-vip.net/ Burberry Outlet Online

 9. Michael Kors Outlet
  27. Jul 2012 08:01
  9

  Julen har bragt velsignet bud - ikke mindst når det kommer til top 10-lister. Endelig er det igen blevet tid til at fælde dom og gøre status

 10. Louis Vuitton Bags
  22. Oct 2012 03:05
  10

  enkel, men full av følelsen av avant-garde. Pakken skal Zara nettbutikk for å kjøpe tilgang, kan interesserte venner se på.


Introduktion

  28-årig redaktør på TV 2 NEWS, cand.mag. i Medievidenskab fra KU og filmanmelder/skribent beretter om alt fra kultur og kærlighed til dumsmarte debatoplæg og bovlamt brok

I mit øre

Seneste rangerede film

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Arkivskabet

Tags

Arkiv

Relaterede